Welcome Guest. ( logon | register )   
FAQ Member List Albums Today's Posts Search

PointedThree :  Vans, Trucks, SUVs and Other Forums : G-Class : Instrument cluster needles stuttering at start-up/shut-down? Solved.

Page 1 of 1 1
Instrument cluster needles stuttering at start-up/shut-down? Solved.
Topic Tools Message Format
Author
Posted 9/18/2019 6:35 PM
ewalberg
Expert




Date registered: Apr 2006
Location: Past: San Francisco. Present: Germany
Vehicle(s): 2000 g500
Posts: 1872
1000
Instrument cluster needles stuttering at start-up/shut-down? Solved.

If you (AlanMcR?) have the jittering/stuttering problem with any needles on your instrument cluster (during key on and off) you just need to solder a 100-150 ohm resistor across the offending gage leads. You may need to experiment with the orientation of the resistor. I found this link during my digging online.

https://www.benzworld.org/threads/fix-dashboard-not-working-vibratin...

Also, the backlights for the cluster are all easily replaceable for those that don't know.
#240998
Top of the page Bottom of the page
Author
Posted 10/7/2019 10:16 PM
Braingears
Expert




Date registered: Apr 2006
Location: St Petersburg, FL
Vehicle(s): G320 & ML320
Posts: 1404
1000
RE: Instrument cluster needles stuttering at start-up/shut-down? Solved.

I had shaking oil needle several years ago. Used 150 Ohm, then I had to change to 250Ohm 3 months ago. Next time, I will replace the stepping motor all together. 
#241073 - in reply to #240998
Top of the page Bottom of the page
Author
Posted 10/8/2019 1:17 PM
AlanMcR
Expert




Date registered: Apr 2006
Location: US, CA, Los Altos
Vehicle(s): G300DT E300DT 230SL
Posts: 3466
2000
RE: Instrument cluster needles stuttering at start-up/shut-down? Solved.

Great find!  How did I miss that in my searches?  I'll try that soon. 

Thanks!

Where are you living these days?

#241078 - in reply to #240998
Top of the page Bottom of the page
Author
Posted 10/10/2019 9:22 PM
AlanMcR
Expert




Date registered: Apr 2006
Location: US, CA, Los Altos
Vehicle(s): G300DT E300DT 230SL
Posts: 3466
2000
RE: Instrument cluster needles stuttering at start-up/shut-down? Solved.

That fix actually worked! 

No more 5 seconds of vibrating needle before the IC started working.  Yay!

#241086 - in reply to #240998
Top of the page Bottom of the page
Author
Posted 11/4/2019 6:38 PM
ewalberg
Expert




Date registered: Apr 2006
Location: Past: San Francisco. Present: Germany
Vehicle(s): 2000 g500
Posts: 1872
1000
RE: Instrument cluster needles stuttering at start-up/shut-down? Solved.

Hi Alan, Would you happen to recall into which orientation you soldered the resistor?

Edited by ewalberg 11/4/2019 6:39 PM




(IMG_20190828_004015 (Medium).jpg)



Attachments
----------------
Attachments IMG_20190828_004015 (Medium).jpg (171KB - 0 downloads)
#241166 - in reply to #241086
Top of the page Bottom of the page
Author
Posted 11/5/2019 12:59 AM
AlanMcR
Expert




Date registered: Apr 2006
Location: US, CA, Los Altos
Vehicle(s): G300DT E300DT 230SL
Posts: 3466
2000
RE: Instrument cluster needles stuttering at start-up/shut-down? Solved.

Only the motor that is doing the vibrating needle dance needs attention.  There are four solder points for each drive motor.  The resistor mounts diagonally across two of the points.  Unfortunately, it appears that it is a 50/50 shot as to which of the two possible orientations is the correct one.  I've forgotten which way worked.  If you have lots of patience and it was the speedo, I will be opening it up again to reposition the needle.  But that is probably a week away.

Test before re-assembling, also verify that the needle is pointing correctly.  Mine was off a uniform 3mph across the scale, and that is getting on my nerves.

#241168 - in reply to #241166
Top of the page Bottom of the page
« View previous thread :: View next thread »
Page 1 of 1 1
Forum Jump :
All times are EST.  The time is now 8:18:04 PM.

Execution: 0.476 seconds, 95 cached, 11 executed.